15 Ağustos 2015 Cumartesi

19.11. Google Görsellerle Arama


Google’ın sağladığı özellik sayesinde resimleri kelimelerle aramak yerine resim ile arama yapabilirsin.

Google’da aramak istediğiniz bir resim var ve tam olarak nasıl arayacağınızıbilmiyorsanız, bu özellik size oldukça yardımcı olabilir. Bu resmin neyi ifade ettiğini bilmiyorsanız ya da arayacağınız resim onlarca kelime uzunluğunda ise Görselle Arama (Search by Image) ile aramak oldukça kolay.
Görselle Arama ile bu resmi kimin yaptığını kolayca bulabilirsiniz.
Görselle Arama ile bu resmi kimin yaptığını kolayca bulabilirsiniz.
Yukarı daki kişinin kim olduğunu merak ediyorsunuz. Bir yerde gördünüz ya da ismini anısayamıyorsunuz. images.google.com adresine gidip bu resmi sürüklediğiniz de size doğru sonucu verecektir. Resimde ki şahıs Amerikalı astrofizikçi Carl Sagan’dır. Benzer görsel sonuçlarının yanında wikipedia sayfası ya da alakalı sayfalara yönlendirmeler alabiliyorsunuz. Aynı şekilde bunu bilgisayarınızda bulunan resimleri sürükleyerek de elde edebiliyorsunuz.
Bulduğumuz resmi sürükleyerek arama çubuğuna atıyoruz.
Bulduğumuz resmi sürükleyerek arama çubuğuna atıyoruz.
Google tarafından taranan görsel, resim hakkında ve içeriği hakkında bilgi veriyor.
Google tarafından taranan görsel, resim hakkında ve içeriği hakkında bilgi veriyor.
Elinizde sadece URL kopyası olan bir resim içinde aynı araştırmayı yapabilirsiniz. URL’sini kopyaladığınız resmi Google’ın görsel sayfasına yapıştırarak aynı sonuçları elde edebiliyorsunuz.
İnternette bulduğunuz resmin URL kodunu görselde görüldüğü gibi kopyalıyoruz.
İnternette bulduğunuz resmin URL kodunu görselde görüldüğü gibi kopyalıyoruz.
Elde edilen URL kodunu Görsel sayfasına yapıştırdığımızda elde edilen sonuçlar, 2. resimdekilerle aynı olacaktır.
Elde edilen URL kodunu Görsel sayfasına yapıştırdığımızda elde edilen sonuçlar, 2. resimdekilerle aynı olacaktır.
Bu pratik arama motoru sayesinde araştırmalarınız daha kısa sürecektir. Ödevler, projeler ve çalışmalar için gerekli olan resimler ya da kaynaklar rahatlıkla bulunacaktır. Aynı şekilde bu pratik sayesinde bir internet sitesinde verilen resmin doğruluğundan ya da orijinal olduğundan emin olabilirsiniz. Kişileri, yerleri, sanat eserlerini aratarak bilginizi genişletebileceğiniz arama seçeneğini Google Chrome ile daha hızlı yapabilirsiniz.
KAYNAK: https://www.technopat.net/2012/09/21/pratik-googleda-gorsel-ile-arama-yapmak/
                    https://www.youtube.com/watch?v=qEJGFytYzs4

19.10. Hangouts


Mobil iletişim sektöründeki son veriler, kullanıcıların SMS gönderme alışkanlıklarını giderek yitirdiklerini gösterirken, mobil internet kullanımı ise hem veri, hem süre bakımından gittikçe artıyor. SMS’i tahtından edenlerin başında ise cep telefonlarında kullanılan anlık mesajlaşma uygulamaları geliyor.

Dünyada pazarın lideri açık ara Whatsapp, Türkiye’de de en popüler uygulama. Rakibi; her telefonda yüklü olan Facebook ve dahili mesajlaşma servisi… Sektöre yeni giren WeeChat, BlackBerry tutkunlarının vazgeçilmesi BlackBerry Messenger gibi mesaj tabanlı uygulamaların haricinde Viber ya da Skype da hem SMS’i, hem de sesli telefon görüşmelerini tarihe gömmek için yarışıyor.
Google’ın “G Talk” isimli anlık mesajlaşma servisinin yerine geliştirdiğiHangouts ise çok fonksiyonlu yapısıyla tüm rakiplerinin tahtına aday. Şimdilik kullanıcı sayısının az olmasını saymazsak, bunu başarabilir de…
G Talk, mobil telefon desteği pek olmayan, hele mobil tarayıcılardan Gmail arayüzüne girildiğinde hiç çalışmayan, alternatif üçüncü parti uygulamaları da Google hesabına erişme izni aldığı için güven telkin etmeyen bir servisti. Neredeyse tüm numarası, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda, Gmail web arayüzü açıkken, e-posta okuyup bir yandan sohbet etmek üzerine kuruluydu.
Sonunda Google, G Talk’ı tarihe gömdü ve dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sisteminin sahibi olmanın avantajıyla pazarı ele geçirmek için hem metin tabanlı mesajlaşma hem de video-konferans özellikleri sunan yeni hizmeti Hangouts’u kullanıcılarına sundu.
Gooogle Hangouts Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Hangouts da hem yazarak mesajlaşabiliyor, hem de (aynı anda 10 kişiye kadar) video konferans yapabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla birbirinize fotoğraf göndermek, kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerlerde ifadeler ile duygularınızı anlatmak hatta yaptığınız video görüşmesini aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube’dan yayınlamak da mümkün.
Hangouts’un en önemli artısı, her platformda kullanılabiliyor olması. Sadece telefonla değil, masaüstü ya da dizüstü bilgisayardan Gmail ve Google+ arayüzlerine girerek, Android ya da iOS cihazlarda kendi uygulamasını kullanarak, yine aynı platformlarda Google+ uygulamasının içinden hatta Chorme eklentisi ile sadece tarayıcı açıkken bile sohbet etmek mümkün. Artık Google Hangouts ne olduğunu ve hangouts ne işe yaradığını öğrenmiş oldunuz. Şimdi ise aklına takılan hangouts nasıl kullanılır sorusuna cevap vermek istiyoruz.
Hangouts Nasıl Kullanılır?
Öncelikle, bir Gmail ya da Google+ hesabınız olmalı. Bu hesapları kolayca açabilirsiniz.
Gmail hesabınıza web tarayıcınız ile girdiğinizde, sol alt köşede adres rehberinizdeki kişilerin ya da en son e-posta alıp/gönderdiğiniz bağlantılarınızın isimlerini göreceksiniz. Eğer bu kişiler o an çevrimiçi ise, isimlerinin yanında yeşil birer simge olacak. Üzerlerine tıklayarak mesaj gönderebilir, eğer bilgisayarınızın bir kamerası varsa video sohbet başlatabilir ya da telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Yine tarayıcınız ile Google+ profilinize girdiğinizde ise anasayfada sağda Hangouts sütununu bulacaksınız.
Bir diğer yöntem, Android ya da iOS cihazınızda, ki bu akıllı telefon ya da tablet olabilir; Hangouts uygulamasını indirerek kullanmak. Aynı şekilde, Google+ uygulamasının menüsünden Hangouts sekmesine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.
Son olarak ise Chrome tarayıcı için özel eklentisini yükleyerek Hangouts’u kullanmanız mümkün.
Uygulamanın en önemli dezavantajı, Whastapp ya da Facebook Messenger gibi rakiplerine oranla kullanıcı sayısının henüz çok fazla olmaması.Ancak gerek kullanım kolaylığı, gerek stabillik, gerekse tasarım açısından tüm rakiplerinden çok daha iyi durumda.
Aslında Hangouts, yazıdan çok görüntülü-sesli sohbete odaklanmış durumda, bunu da Google’ın Google Glass yatırımı olmasına bağlıyoruz. Şirketin amacı, özellikle Hangouts’un canlı yayın ve çok kişili video-konferans özellikleri sayesinde Google Glass kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatmak.
Gerçekten de, Hangouts’un gerek 10 kişiye kadar çoklu kullanıcıyı destekleyen video konferans özelliği, gerekse iki kişi arasındaki video sohbeti Skype’a oranla daha kullanışlı. Özellikle, video görüşme isteği gönderdiğiniz kişi çevrimiçi değilse bile telefonu çalarak haberdar olması güzel düşünülmüş. Ayrıca çoklu konferans görüşmelerine daha sonradan katılabilmek de mümkün.
Son dikkat çekici özellik ise, video görüşmelerini isterseniz aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube üzerinden yayınlayabilmeniz ve önceden planlanmış video görüşmelerini takviminize kaydederek günü-saati geldiğinde katılabilmeniz.
Google Hangouts ücretli mi soruları çok gelmeye başladı hemen yazıya eklemek istedik. Google Hangouts tamamen ücretsizdir. Google Hangouts’u kullanmanız için iki araç gerekli:
1- Akıllı mobil cihaz, tablet veya bilgisayar
2- İnternet.
Android 4.0 ve sonraki sürümünde Hangouts uygulamasını kullanıyorsanız kısa mesaj (SMS ve MMS), fotoğraf ve video gönderip alabilirsiniz. Bu şu demek oluyor; WhatsApp veya telefonunuzdan gönderdiğiniz sms’lerden bir farkı yok.
Resim, video veya mesaj gönderimleri için cep telefonu operatörünüzün kısa mesaj ücreti uygulanıyor.
Telefonlardan Hangouts Nasıl Kaldırılır?
Ayarlar -> Uygulamalar -> Tümü bölümünden Hangouts’ı bulup, giriş yapıyoruz. “Güncellemeleri kaldır” butonuna dokunuyoruz, güncellemelerin kaldırılmasını onaylıyoruz, uygulamanın fabrika çıkış versiyonuna döneceğini onaylıyoruz, kaldırmanın tamamlanmasını bekliyoruz ve kaldırma tamamlandıktan sonra Hangouts isminin Google Talk’a dönüştüğünü görüyoruz, Google Talk’a dönüş yapmış oluyorsunuz.

19.9. Google Googles


Google Goggles sayesinde fotoğraf çekerek arama yapabilirsiniz. Android cihazlarınızın kamerası ile ünlü bir tablonun, ünlü ve önemli bir mekanın, bir vitrinin veya herhangi bir nesnenin fotoğrafını çekerek arama yapabilirsiniz. Goggles, arama yaptığınız resim ile ilgili veritabanın da bilgi bulursa sizin için faydalı bilgiler sunar. Adını bilmediğiniz herhangi bir şeyi aratarak onun hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hızla geliştirilmeye devam edilen uygulamanın yakın zamanda herkesin kullanmak isteyeceği bir hâl alacağına inanıyorum. Adını öğrenmek istediğiniz nesnelerden markasını öğrenmek istediğiniz ürünlere kadar bir çok şey hakkında sadece fotoğrafını çekerek bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda barkod / QR kodu tarayıcı olarakta kullanılabilen Goggles, ayrıca yabancı dilde ki metinleri çevirebiliyor. Türkçe dahil 8 farklı dil ile yazılmış metinleri okuyabilen Goggles ile bu metinleri herhangi bir dile çeviri yapabilirsiniz. Ek olarak Optik Karakter Tanıma özelliği ile metinleri tarayabilirsiniz.

19.8. Google Form


Google Docs yani Google Dökümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Bilgisayarınızda herhangi bir ofis programı barındırmadan tüm dökümanlarınızı, tablolarınızı, sunumlarınızı yaratıp kullanabileceğiniz Google Docs, aynı zamanda internetten açabileceğiniz anket ve formları da hizmetinize sunuyor.
Böylece dilerseniz arkadaşlarınız, iş çevreniz, ofisiniz gibi kısıtlı alanlarda, dilerseniz de tüm internete açarak Google Docs ile anket hazırlamak mümkün. 
 • Bir anket sayfası oluşturmak için; Google dokümanlar servisi anasayfasındaki yeni menüsünü kullanarak bir form dokümanı açın. Form alanını açtığınızda forma başlık, soru, soru başlığı, yardım metni ve seçtiğiniz soru türüne göre cevapları yazabileceğiniz bir alanlarla karşılaşacaksınız. Burayı uygun bilgilerle doldurduktan sonra tamamlandı düğmesine tıkladığınızda ilk sorunuz hazır olacaktır. Soru Ekle düğmesini kullanarak yeni sorular ekleyebilirsiniz.
 • Anketinizi başka kişi(lere) e-posta olarak göndermek için; Bu formu e-posta ile gönder düğmesini tıklayın. Gelen pencereye adresleri yazdıktan sonra gönder düğmesine tıklayın.
• Form sorularına verilen yanıtları görmek için; Yanıtları görüntüle düğmesine tıklayın. Burada iki seçenek ile karşılaşacaksınız. Eğer Özet derseniz yeni bir pencerede sorulara verilen cevapları göreceksiniz. E-tablo derseniz kimlerin sorulara nasıl cevap verdiğini tablo halinde göreceksiniz. 
• Anketinizi yayınlamak için; Google dokümanlar servisi anketinizi oluşturmaya başladığınızda size bir adres verecektir. Bu adres anketi düzenlediğiniz sayfanın alt kısmında yer alır. Bu adresi web sitenize veya blog’unuza yapıştırıp ankete ulaşılmasını sağlayabilirsiniz.

KAYNAK: http://blog.tamindir.com/google-docs-ile-anket-hazirlama_2537/ 
http://its.metu.edu.tr/seminerler/google%20dokumanlar.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=rf5cG_ImD2o

19.7. Google Slaytlar


Google sunum alanı size internetin olduğu her yerde çalışma imkânı sunuyor. Sunum hazırlamak için birçok özelliğe sahip. Ayrıca size bilgilerinizi başkalarıyla paylaşma imkânı sunuyor. Şimdi diğer sunum araçlarında bulunmayan özelliklerine bakalım: 
• Bilgisayarınızda bulunan sunum dosyalarını Google ortamına aktarabilirsiniz. Bunun için dosya menüsünden Bir sunumu karşıya yükle seçeneğine tıklayın. Gelen pencereden dosyanızın yolunu belirtip yükle düğmesine tıklayın.
 • Hazırladığınız sunum dosyasını .pdf, .ppt veya .txt uzantılı dosyalar olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bunu için dosya menüsünden Sunumu şu şekilde indir seçeneğinden indirmek istediğiniz dosya türünü seçin. Gelen pencereden dosyanızı kaydedeceğiniz yeri belirtin. 
• Dosya menüsündeki Düzeltme Geçmişini kullanarak daha önce yaptığınız değişikliklere dönebilir ve çalışmanıza oradan devam edebilirsiniz. Buradan sadece sizin yaptığınız değişiklikleri değil, diğer kullanıcıların yaptığı değişiklikleri de görebilirsiniz. Fakat kelime işlemcide olduğu gibi dosyaları karşılaştırma imkânı sunmuyor.
•Google sunum alanı diğer dokümanlarda olduğu gibi sunumu paylaşma imkânı sunuyor. Bunun için paylaş menüsünden Başkalarıyla paylaş seçeneğine tıklayın. Bu dosyayı paylaş (bk.syf.5) penceresi gelecektir. Buradan ayarlarınızı yaptıktan sonra dokümanınızı paylaşmaya başlayabilirsiniz.
 • Ayrıca paylaş menüsünden yayınla/katılaştır seçeneğini kullanarak sunumunuzu internet ortamında yayınlayabilirsiniz. 

KAYNAK: http://its.metu.edu.tr/seminerler/google%20dokumanlar.pdf
 https://www.youtube.com/watch?v=ksYupT4xhyg&list=PLN4O1Q1vg26p3vXUOPdprz0LxGQz3QjDo

19.6. Google Tablolar


Google tablo işlemci, bir tablo işlemcide bulunması gereken birçok özelliğe sahiptir. Diğerlerinden ayrılan özellikleri ise şunlardır:
• Bilgisayarınızda bulunan bir dosyayı Google ortamına aktarabilir ve internetin bulunduğu her ortamda tablo işlemcide çalışabilirsiniz. Dosyanızı aktarmak için; Google Dokümanlar Servisi Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi 10 Dosya menüsünden Al veya Aç seçeneğine tıklayın. Daha sonra gelen pencerelerden dosyanızın yolunu belirtin.
• Dosya menüsündeki Düzeltme Geçmişini kullanarak daha önce yaptığınız değişikliklere dönebilir ve çalışmanıza oradan devam edebilirsiniz. Buradan sadece sizin yaptığınız değişiklikleri değil, diğer kullanıcıların yaptığı değişiklikleri de görebilirsiniz. Fakat kelime işlemcide olduğu gibi karşılaştırma imkânı sunmuyor.
• Tablo işlemci de kelime işlemi gibi dosyaları başkalarıyla paylaşma imkânı sunuyor. Bunun için paylaş menüsünden Kişileri davet et seçeneğini tıklayın. Gelen pencereden istediğiniz kişilerin e-posta adreslerini girerek, dosyanıza erişimlerine izin verebilirsiniz. İleti gönderbilirsiniz.  Doküman
 • Paylaş menüsünden Herkesle paylaş seçeneğini tıklayarak, dosyanızın görüntülenmesi ile ilgili ayarları yapabilirsiniz. Burada eğer Her zaman oturum açmayı gerektir seçeneğini işaretlerseniz dosyayı paylaştığınız kişiler Google üzerinde hesaplarını açmadan dosyanıza erişemezler. Fakat Kişilerin oturum açmadan görüntülemesine izin ver veya Kişilerin oturum açmadan düzenleme yapmasına izin ver seçeneklerinden birini seçerseniz, Google sizin dosyanız için bir web adresi atayacaktır. Böylece bu siteye giren kişi(ler) dosyayı görebilecek ve düzenleme yapabilecektir.
 • Diğer dokümanlarda olduğu gibi tablo işlemcide hazırladığınız dosyanızı internet ortamında yayınlayabilirsiniz. Bunun için paylaş menüsünden Web sayfası olarak yayınla seçeneğini tıklayın. Gelen pencereden şimdi yayınla düğmesine tıklayın. Burada bildirim kurallarınız isteniyor bu ayarları da yaptıktan sonra yayınlama işleminiz gerçekleşecektir. Bildirim kuralları ile belirlediğiniz şekilde dosya üzerinde yapılan bir değişiklikten haberdar olmanız mümkündür.
• Tablo işlemcide başka biriyle ortak çalıştığınız bir dokümanı aynı zaman içerisinde kullanıyorsanız, Google size sağ tarafta açılan pencere üzerinden konuşma imkânı sunuyor. 

KAYNAK: http://its.metu.edu.tr/seminerler/google%20dokumanlar.pdf
                   https://www.youtube.com/watch?v=6Wm2CNHiJSM

19.5. Google Dökümanlar


Google dokümanlar servisi; İnternetin olduğu her ortamda metin dosyaları, e-tablolar, sunumlar ve formlar hazırlayıp onları saklayabileceğiniz, tek başınıza veya başkalarıyla birlikte bu belgelerin üstünde çalışabileceğiniz, bunları başkalarıyla paylaşabileceğiniz etkili bir ortamdır. Örneğin, öğrencilerinizden grup olarak hazırlamalarını istediğiniz bir raporu bu ortamda takip edebilirsiniz. Doküman üzerinde kimlerin çalıştığını, ne zaman çalıştıklarını ve doküman üzerinde yaptıkları değişiklikleri görebilirsiniz. Böylece, yaptıkları bir hatada veya eksiklikte onlara geri dönebilir ve vakit kaybetmeden yardımcı olabilirsiniz. Bu dokümanlar ofis programlarına göre daha temel özelliklere sahiptir. Fakat bu ortamda hazırlanan dosyaları bilgisayarınıza farklı dosya türlerinde (.doc, .html, .odt, .pdf, .rtf, .sxw, .ppt, .pps, .csv, .xls, .ods) indirmeniz veya bilgisayarda bulunan dosyanızı bu ortama aktarmanız mümkün olduğu için bu eksiklikler gözardı edilebilir.
Google dokümanlar servisini kullanabilmeniz için öncelikle bir Google hesabına sahip olmalısınız. Bunun için; http://docs.google.com adresine girin. Eğer bir hesabınız varsa, açılan sayfada bulunan formu doldurarak hesabınıza erişebilirsiniz. Eğer hesabınız yoksa formun altında bulunan Başlayın düğmesine tıklayıp, ilgili formu uygun bilgilerle doldurun. Hesabınız oluşacaktır. Hesabınıza girdikten sonra, sayfada yer alan Dokümanlar seçeneğini tıkladığınızda Google dokümanlar servisine ulaşabilirsiniz. Google dokümanlar servisini ilk açtığınızda aşağıdaki gibi bir pencere ile karşılaşacaksınız.  
1. Yeni Doküman Oluşturma
Yeni bir doküman oluşturmak için menü çubuğundaki yeni menüsünden oluşturmak istediğimiz dosya türünü seçmeniz yeterlidir. Ayrıca buradan klasör de oluşturabilirsiniz.
2. Dosya Yükleme
Google dokümanlar servisinde bilgisayarınızda çalıştığınız bir dosyayı yükleyebilir ve Google dokümanlar servisinde çalışmanıza devam edebilirsiniz. Dosyayı yüklemek için menü çubuğundan karşıya yükle düğmesini tıklayın. Daha sonra dosya yükle sayfası açılacaktır. Buradan browse düğmesini tıklayıp yüklemek istediğiniz dosyayı seçin. Ayrıca, internet üzerinde bulunan bir dosyanın adresini girerek oradaki dosyayı dokümanlara yükleyebilirsiniz. Eğer dosyayı farklı adlandırmak istiyorsanız onu da belirterek dosyayı yükle düğmesine tıklayın. Dosyanız dosya türüne göre uygun olan dokümanda açılacaktır.
3. Dosya Paylaşımı
Google dokümanlar servisinde hazırladığınız dosyaları başka kişilerle paylaşabilirsiniz. Fakat gönderdiğiniz kişinin dokümanınız üzerinde değişiklik yapmasını istiyorsanız o kişinin de bir Google hesabı olması gerekir. Aksi halde gönderdiğiniz kişi dosyayı sadece görüntüleyebilir. İstediğiniz dosyayı paylaşmak için dosyayı seçtikten sonra menü çubuğundan paylaş düğmesini tıklayın.   
4. Dosyaları Gizlemek, Silmek ve Yeniden Adlandırmak
Google dokümanlar servisinde istediğiniz dosyayı menü çubuğundaki sil ve yeniden adlandır seçeneklerini kullanarak silebilir veya yeniden adlandırabilirsiniz. Ayrıca gizle seçeneğinden dosyanızı gizleyebilirsiniz. Gizledikten sonra sol taraftaki menüden gizli seçeneğiyle gizli dosyalarınızı görebilir, burada seçtiğiniz dosyanızı menü çubuğundaki gizli yerine gelen göster seçeneğinden tekrar anasayfada gösterebilirsiniz.  

 Google dokümanlar Servis Araçları 
a, Kelime İşlemci  
b. Tablo İşlemci 
c.Sunum Alanı 
d. Form (Anket) Alanı Oluşturmak 

KAYNAK:https://www.youtube.com/watch?v=QkPYLBa2nXI
                   http://its.metu.edu.tr/seminerler/google%20dokumanlar.pdf

19.4. Google Drive


Gittiğiniz her yere ofis çalışmalarınızı, tuttuğunuz raporları, dökümanları, sevdiğiniz resimleri götürmek istemez misiniz? Üstelik 15gb’a kadar ücretsiz bir uygulama ile! Hatta bunları yaparken depoladığınız bilgilerin güvenliğinden emin olmak isterseniz, o zamanGoogle Drive’ın mobil uygulaması tam size göre.

Google Drive online depolama servisi, bütün kullanıcılarına bu hizmeti, 15gb’a kadar ücretsiz sunuyor. Bizim için önemli olan, hiç kaybetmek istemediğimiz resimlerimizi, belgelerimizi, videolarımızı bu servis aracılığı ile saklayabiliyoruz. Google Drive servisine bilgisayarımızdan drive.google.com adresinden kolayca ulaşabiliyoruz.
 
iOS veya Android işletim sistemlerinde bu uygulamayı kullanabiliriz. Uygulamanın basit ve sade bir dile sahip olup, anlaşılabilir olması çok iyi. Uygulamaya girip alt tarafta bulunan “yükle” kısmından telefonumuzdaki istediğimiz bilgiyi, fotoğrafı, müziği seçip kolayca yüklüyoruz ve google drive’a ne zaman nereden ulaşırsak ulaşalım bu yüklediğimiz bilgilere erişebiliyoruz.. Google bunuwi-fi ile yükleme taraftarı olduğu için öynce wi-fi ile bağlanın diyor. Bulunduğunuz ortam wi-fi ile bağlantı kurmaya müsait değilse, “tümünü şimdi devam ettir” kısmına tıklayarak mobil bağlantı üzerinden yükleyebiliriz. “Oluştur” kısmından döküman, klasör, e-tablo oluşturabiliriz kolaylıkla. Asıl güzel olan özelik menüdeki “tara” kısmı bizce. Bu özellik biz her hangi bir şeyin raporun fotoğrafını çektiğimizde bunu otomatikman pdf dosyası olarak kaydetmemize yarayan muazzam bir seçenek. Misal, okuldasınız ve panoya uzun bir liste asıldı, vaktiniz kısıtlı, hemen tara kısmından bu listenin fotoğrafını çekip, daha sonra rütuşlanmış, netleştirilmiş ve pdf olarak kaydedilmiş şekli ile net bir şekilde inceleyebilirisiniz. Google Drive'ı telefonunuzda pdf okuyucu olarak da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pdf dosyalarınızı google drive'a yüklemek. Bu arada istediğiniz bilgiyi veriyi istediğiniz arkadaşınızla da kolaylıkla "paylaş" kısmından ister mail olarak, ister facebook üzerinden, ister twitter üzerinden paylaşabilirsiniz.

Google Drive kısaca bizim bilgilerimizi güvende tutan ve bize online depolama alanı açan oldukça kullanışlı ve güzel bir uygulama. Bütün kullanıcılarına sunduğu 15gb lık ücretsiz kotası ise çok da az değil. Dilerseniz bu alanları cüzi ücretlerle arttırabilirsiniz.

19.3. Google Takvim


Ekibinizle ya da tüm şirket tarafından paylaşacağınız takvimleri kullanabiliyor, proje ve toplantı planlamalarını yapabiliyorsunuz.

  • Herhangi bir şekilde internete bağlıyken ya da mobil cihazlar üzerinde takviminizi düzenleyebilir, şirket içi ve dışından kişilerle toplantılar ayarlayabilirsiniz.
  • Takvimleri ekibinizle paylaşarak güncel kalabiliyorsunuz.
  • Google, takviminizdeki toplantıları size ücretsiz olarak SMS ile hatırlatır.
Google Takvim, internet üzerinde işlerinizi planlayabilmeniz için bir takvim oluşturmanızı sağlıyor. Bu uygulamayı kullanarak toplantılarınızı programlayabilir, bir ajanda misali zamanınızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Arkadaşlarınızla yaptığınız programları not edebilir, unutmamak için hatırlatma seçeneğini aktif edebilirsiniz.

Grup takvimi oluşturma
1.       Hesabınızda oturum açın ve Google Takviminizi görüntüleyin.
2.       Takvimlerim açılır menüsünde Yeni takvim oluştur'u tıklayın.
3.       Takvimin adını (örneğin, "Ortak Toplantılar"), takvim açıklamasını, yeri ve saat dilimini girin.
4.       Bu takvimi başkalarıyla paylaş kutusunu, ardından da kuruluşunuzdaki herkesle paylaşmak için ilgili seçeneği işaretleyin.
Bu Takvimi Paylaşın sayfasında Bu takvimi başkalarıyla paylaş seçeneğinin altındaki ayarlar,Belirli kullanıcılarla paylaş ayarlarını geçersiz kılar.

Örneğin, grup takviminizi kuruluştaki herkesle paylaştığınızda onlara Tüm etkinlik ayrıntılarını görme izni verirseniz Belirli kişilerle paylaş seçeneğinin altında Yalnızca serbest/meşgul durumunu görüntüle ayarını belirleseniz bile kuruluştaki her kullanıcı, tüm etkinlik ayrıntılarını görür.
5.       Takvim oluştur seçeneğini tıklayın.
Takvim artık Takvimlerim bölümünde görünür. Bir sonraki etkinlik oluşturma işleminizde grubu davet etmek isterseniz davetli eklerken takvimi otomatik tamamlama listenizde görürsünüz. Burada Genel Toplantılar (takvim) örneğini görüyorsunuz. Bunun seçilmesi, grubun davet edilmesiyle aynı etkiye sahiptir.
Davetli eklerken, otomatik tamamlama listesinde yalnızca Takvimlerim listenizdeki takvimlerin göründüğünü unutmayın. Bu nedenle grup takvimi, takvim sahipleri ve Google Apps yöneticileri için otomatik tamamlama listesinde görünür ancak takvimi kendi Diğer takvimler listesine ekleyen diğer kullanıcılar için görünmez.

Bir grup takvimini paylaşma
Mevcut tüm kullanıcılar için: Takvimi davetiye yoluyla dağıtın
1.       Grup yoksa kuruluşunuzdaki herkesi içeren bir grup oluşturun.
2.       Takvimlerim'in altında, paylaşılan takvimi bulun, açılır oku tıklayın ve Bu Takvim'i paylaş seçeneğini belirleyin.
3.       Belirli kullanıcılarla paylaş seçeneğinin altından, E-posta adresi girin kutusuna grup adını yazın.
Ayrıca daha küçük bir grup veya tek tek e-posta adresleri de ekleyebilirsiniz.
4.       İstenirse, izinleri değiştirin. Gruptaki herkese takvim için Tüm etkinlik ayrıntılarını görüntüleme izni vermeniz ancak değişiklik yapmamanız varsayılan seçenektir.
5.       Kaydet'i tıklayın.
Kullanıcılarınız takvimle ilgili bir e-posta iletisi alır. Takvimi Diğer takvimler listesine eklemek için e-postada yer alan bir bağlantıyı tıklamaları yeterlidir. Kullanıcılar bağlantıyı tıklamazsa takvim otomatik olarak eklenmez.

19.2. Gmail


Gmail, (Google e-mail)  Google’ın ücretsiz web postahizmetidir. google arama teknolojisi ile bütünleşik olarak sunulan Gmail, (günden güne artan) 2.600 megabaytın üzerinde saklama alanına sahiptir. Tüm önemli iletilerinizi, dosyalarınızı ve resimlerinizi sonsuza dek saklayabilir, aradığınız herhangi bir bilgiyi bulmak için çabuk ve kolay bir şekilde arama yapabilir ve iletilerinizdeki bilgileri ileti dizilerinin bir parçası olarak görüntüleyerek daha iyi yorumlayabilirsiniz.

Gmail’de, açılır pencereler veya hedefsiz reklam bantları yoktur, sadece küçük metin reklamları vardır. Reklamlar ve ilgili bilgiler iletilerinizle ilişkili olduğu için rahatsız edici olmadıkları gibi, işinize de yarayabilirler.

Gmail, anlık mesajlaşmayı e-posta deneyimiyle birleştirir; böylece çevrimiçi olduğunuz süre içinde arkadaşlarınızla daha yakın bir 
iletişim kurabilirsiniz. Kullanımı kolay, verimli ve hatta eğlencelidir. Gmail'in e-posta hakkındaki düşüncelerinizi değiştireceğinden emin olabilirsiniz. Gmail, Google’ın e-postaya yaklaşımıdır.

19.1. Blogger.com



Blogger, kısa zaman içerisinde internet üzerinde son derece popüler olan ve ilgi çeken içerik yönetim sistemleri arasında yer alır. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve farklı yazılımların ortaya çıkması ile birlikte sunulan hizmetlerin kapsamında da çok ciddi farklılıklar söz konusu olmuştur. Türkiye, her geçen gün farklı bir hizmet ile tanışıyor ve bunu aktif olarak kullanma yolunda da önemli adımlar atıyorlar. Google, bildiğimiz üzere internet teknolojileri dediğimiz zaman tüm dünya genelinde aklımıza gelen ilk kuruluştur.
Zaman içerisinde insanlara tamamı ile ücretsiz hizmetler sunarak bu anlamda fark yaratan firmanın en büyük projelerinden birisi olarak Blogger sistemini gösterebiliriz. Bu sistem, tamamı ile ücretsiz olarak sunulan bir çeşit web sitesi oluşturma aracı olarak da biliniyor. Sistem ile alakalı olarak çok daha geniş kapsamlı bir bilgi verme amacındayız.
Blogger Nedir?
Blogger sistemi, Google firması tarafından ücretsiz olarak sunulan ve gelişmiş XML kod biçimleri ile hazırlanmış ücretsiz bir İçerik Yöntim Sistemi olarak dikkatleri çekiyor. Bu sistem, diğer birçok farklı içerik yönetiminin aksine PHP kodlama biçimini değil XML kod biçimini tercih etmiş ve bu anlamda da farkını ortaya koyarak kolay geliştirilebilir bir yapı haline gelmiştir. Ülkemiz genelinde son birkaç sene içerisinde bilhassa bayan blogcuların sayısında ortaya çıkan rakamsal artış da ciddi anlamda ilgi çekiyor.
Blogger sistemi sayesinde artık herkesin bir web sitesi olabiliyor. Google firmasının sistem içerisinde ücretsiz olarak sunduğu tema seçeneklerini de anlık olarak tercih ederek görsellik anlamında tam kafanızdaki gibi bir web sitesi oluşturmak artık çok daha kolay bir hale geldi.
Blogger Ne İşe Yarar?
Blogger sistemi tamamı ile ücretsiz olarak sizleri web sitesi sahibi yapmaktadır. Tamamı ile Google hizmeti olduğundan dolayı son derece güvenilir ve kaliteli bir sistemdir. Blogger oluşumunun asıl amacı da budur. Herkes web sitesi sahibi olsun ve internet üzerinde paylaşımlar yaparak katkı sağlasın diye Google firması yetkilileri bu konu ile alakalı olarak çalışmalarını tamamlamış ve Blogger sistemini oluşturmuştur. Bu sistem, kayıt aşamasında sizlerden sadece bir mail adresi istiyor ve sizleri otomatik olarak web sitesi kurulum ekranına yönlendiriyor.
Blogger sistemi içerisinde dilediğiniz içeriğe sahip dilediğiniz temayı kullanarak inanılmaz web siteleri ortaya çıkarmanız mümkün hale gelecek. Bu sistem sayesinde online ortamdaki paylaşımcı web sitelerinin sayısı da artacak. Sistem bildiğimiz BLOG sistemidir. İçerisine yazı girerek paylaşımlarda bulunabileceğiniz bir günlük olarak da kullanabilir, ilerleyen süreçte Google Adsense imkanlarını da kullanarak sistem üzerinden çok ciddi gelirler elde edebilme şansına da sahip olabilirsiniz. 

KAYNAK: https://www.youtube.com/watch?v=MiXH-gy_xNA
                   http://www.bilisimcafe.net/blogger-nedir-ne-ise-yarar/

19. Google Eğitim Uygulamaları


İyi bir iletişim, eğitimin en önemli gereksinimlerinden biridir. Sadece derste değil; dersin dışında da öğretmenin öğrencileri ile iletişime geçebilmesi ya da öğrencilerin birbirleri ile bir projeyi, bir sunumu veya bir ödevi tartışıp düzenleyebilmeleri gerekir. Bu, bireysel gelişmenin ötesinde bir takım olarak problem çözmeyi, soruna çözüm bulmayı da katar öğrenciye. Google da bunu düşünmüş olsa gerek ki; kendi uygulamalarını eğitime de açmış ve “Eğitim için Google Uygulamaları (Google Apps for Education)” diye bir isim altında paketleyip okullara ücretsiz olarak sunmuş. Peki, bu paketin içeriği nedir? Yeni bir şeyler mi çıkarmış Google? Aslında hayır, hepsi de Google’ ın bildiğimiz uygulamaları. Bu paketin içerisinde 6 tane Google Hizmeti var ve bunlar:
·         Google Mail (Gmail)
·         Google Takvim
·         Google Drive
·         Google Dokümanları
·         Google Grupları
·         Google Siteleri


                     https://www.youtube.com/watch?v=qdnj8d5yq7c


14 Ağustos 2015 Cuma

18.4. iTunes U



iTunes Store Apple’ın film, müzik ve kitap satışı yaptığı çevrimiçi mağazadır. iTunes U ise iTunes Store içerisinde bulunan, üniversite ve kolej gibi eğitim kurumlarının topluma açık içeriklerini ders ve koleksiyon bazında sesli yazılı ve video biçimlerinde sunabildikleri bir ortamdır. Müzik, film ve kitapların aksine dersler ücretsiz olarak indirilebilmektedir. 
iTunes U ile kendi derslerinizi hazırlayarak, sınıfınızda iPad’in tüm potansiyelinden yararlanabilirsiniz. Bugün, yüzlerce üniversite ve lisenin kullandığı bu uygulama ile hazırladığınız derslerinizi öğrencilerinize sunabilirsiniz. Bu güçlü uygulama sayesinde tüm ders kaynakları öğrencilerin parmaklarının ucunda olacak.
Uygulamaya öğrenciler tarafından bakacak olursak, iTunes U uygulamasından, görüntülü veya sesli dersleri oynatabilir ve dersle eş zamanlı olarak not alabilirler. Kitap okuyabilir ve sunumları görüntüleyebilirler. Öğrenciler, ödevlerini bir liste halinde görüntüleyebilir ve her bir ödevi tamamladıktan sonra onları işaretleyebilir. Ders videolarını izleyen bir öğrenci videonun her kısmında not alma lüksüne sahip olur. Uygulama tarafından bu notun hangi saniyede alındığı da kaydedilecektir. Daha sonra öğrenci, hangi materyalde olursa olsun(video, eKitap, Podcast) aldığı tüm notları bir pencerede izleme imkanına sahip olur.
Örneğin, ders kitapları doğrudan uygulamanın içinde hazır bulunur. Öğrenciler tek bir dokunuşla ödev olarak atanan bölümleri okumaya başlayabilirler. iBooks ile alınan notlar da, uygulamada kolayca gözden geçirilebilmeleri için birleştirilir. Böylece, ödev için bir videonun belirli bir bölümünün izlenmesini gerekiyorsa, tek dokunuşla doğrudan videodaki ilgili bölüme gidilebilir. Üstelik iTunes U; belgeler, notlar, önemli noktalar ve yer işaretlerinin tüm aygıtlarda güncel kalmasını sağlar.

Eğer öğretmenseniz iTunes U ile bir kurs açabilir, kursa ait tüm online eğitim materyallerini paket halinde kursa katılanlara sunabilir, kursiyerlerinizle etkileşim içinde bulunabilirsiniz. Oluşturduğunuz online kurs içerisine videoları, e-kitapları, appstore da yer alan uygulamaları, kendi notlarınızı yerleştirebilirsiniz.  Böylece öğrenciniz internetin olduğu yer herde bu kurs paketinizi açıp, sizin sunduğunuz içeriklere anında ulaşabilecektir. Ayrıca kursunuza dahil olan öğrencilerinize push notification denilen, anlık mesajlar göndererek onlarla anında etkileşime geçebilir, kurs paketinizdeki güncellemelerden anında haberdar edebilirsiniz.


                    http://egitimdetablet.com/itunes-u-nedir/